Trykt i Søndagsavisen, region 1, den 5. november 2000

Rødstrømper med filter
af Thomas With

1970'ernes feminister er forvandlet til milde damer i bedstemorsalderen. Engang brændte de bh'er. I dag er de iført nydelige nederdele, pæne bluser og velplejet hår fra damefrisøren.

Men de kan dog stadig hvæsse tungen, når de møder mandssamfundets urimeligheder. 

For eksempel når de får at vide, at et stort flertal af Folketingets politikere tilbage i 1980 besluttede, at der skulle bygges centre for voldtægtsofre, men at det første center af slagsen først blev åbnet for ganske nylig:

"Hvis mænd blev voldtaget, ville der ikke være gået 20 år, før vi fik de centre." skummede en f de pæne damer for nylig under et møde på Frederiksberg Bibliotek.

'Er der noget om kvindesnakken' lød overskriften på mødet, hvor 61 kvinder - de fleste af ældre årgange - otte mænd samt en enkelt reporter var dukket op.

Søndagsavisen var med for at tage temperaturen på kvindedebatten.

Ved denne lejlighed drejede den sig blandt andet om 'Sex, løgn og kvinder' - titlen på en bog af lektor Lone Nørgaard, der hævder, at mænd er langt mere interesseret i sex, end kvinder er.

I en skurvogn ville synspunktet næppe vække større opmærksomhed, men ved et kvindemøde på biblioteket virket det som lidt f en provokation.

Det pirker til en feministisk forestilling om, at mænd og kvinder er ens - også seksuelt. Nogle ville i hvert fald ikke acceptere, at der var tale om biologi:

"Man skal ikke undervurdere, hvad forbud og tabuisering har gjort ved kvinders seksualitet gennem 300 år," som en ung kvinde udtrykte det.

Forfatteren Lone Nørgaard mente tværtimod, at "seksuel frigørelse også drejer sig om retten til at sige nej tak!" - samt at den type erfaringer fra privatlivet er vigtige at få frem.

Ingen af de tilstedeværende otte mænd spurgte, hvad mændene i givet fald skal stille op med deres overskudsseksualitet.

Et par af de lidt ældre fra rødstrømpegenerationen fik sex-snakken drejet ind i andre baner:

"Jeg var ung i 60'erne, da p-pillen kom. Det var fantastisk. For første gang behøvede man ikke være bange for at blive gravid. For første gang turde sige, at man kunne lide sex - og det er altså kun 40 år siden."

Et andet bud vakte munterhed: "Måske er det fordi kvinder i virkeligheden er polygame - mænd er kedelige at være sammen med i det lange løb. Vores seksualitet blomstrer til gengæld op, når der kommer en ny mand på tapetet."

En tredje nævnte at lærebøgerne på medicinstudiet bruger en halv side på at beskrive den kvindelige orgasme, mens mandens udløsning får to en halv side.

Hvis erfaringerne med sex og sexlyst er blandet surt og sødt, så er menstruationen - i hvert fald den første af slagsen - tilsyneladende et uforanderligt traume.

Det fremgår af bogen 'Det 1. bind - fra pige til kvinde'. En slags menstruationens moderne danmarkshistorie fortalt af 28 kvinder.

Trods al frisindethed oplever unge piger stadig menstruationen som et biologisk chok, fremgik det af en 21-årigs beretning.

Hendes forældre var læger, hun var godt oplyst og vidste, hvad hun skulle gøre rent praktisk, da hun som 11-årig fik sin første menstruation, men: 

"Det var svært at fortælle min mor og far - ikke engang mine to ældre søstre turde jeg sige det til. Jeg følte det som en skam. En spurgte mig glad, om jeg nu følte mig som en lille kvinde. Jeg følte mig som et barn. Men jeg er glad over at have skrevet om det. Først nu har jeg fået et bearbejdet."


 
Til afviklede arrangementer Til information om menstruation
Til foto af bidragsyderne i dag
Til anmeldelser og omtale