Fra Berligske Tidende, Tæt På, lørdag den 30. september 2000


Naturlige årsager

28 kvinder fra 12 til 82 år fortæller i bogen "Det 1. bind" om deres første menstruation

Ny bogAf Trine Munk-Petersen

"Jamen - almindelig grund, betyder det da ikke, at man har glemt sin gymnastikpose?" kom det betuttet fra den spinkle pige, da gymnastiklærerinden gik hende nærmere på klingen om, hvorfor hun egentlig ikke kunne daltage i denne lektion i legemsøvelser.
"Almindelig grund", "naturlig årsag", "det", "det røde", "mine sager", "menses"...
Man plejer at sige, at kært barn har mange navne, men når der gennem tiderne er fundet på så mange omskrivninger for kvindens månedlige blødning, menstruationen, skyldes det nok ikke udelukkende, at det har været betragtet som en særlig "kær" begivenhed.
Tværtimod har kvinders menstruation gennem generationer været omgivet med en tabuisering, der har gjort ikke mindst den første menstruation til en voldsom og traumatisk begivenhed for mange, totalt uforberedte unge piger.
Men nu tager 28 kvinder i alderen fra 12 til 82 år bladet fra munden og fortæller i bogen "Det 1. bind - 28 beretninger fra pige til kvinde" om deres første menstruation. For nogle en stor forskrækkelse, hvor de troede sig syge eller endda døende. For andre en mindeværdig, med længsel imødeset dag, hvor man endelig blev "voksen". For atter andre blot et lidt irriterende intermezzo i en aktiv teenage-tilværelse.


Advokat Pia Deleuran, bestyrelsesmedlem i Dansk Forening for Kvinderet og medlem af Ligestillingsnævnet, har redigeret bogens 28 meget forskellige beretninger, der både giver et billede af den uvidenhed, skam og skyldfølelse, der har omgærdet menstruationen. Men som også rummer megen humor - f.eks. i Ilse Diederichs beretning fra 70erne, hvor en af hendes veninder skulle prøve et nymodens "blodopsamlingsprodukt", en lille kop, der skulle placeres ved livmodermunden, men uheldigvis satte sig fast, så den ulykkelige pige måtte have sin mor til at befri sig for uhyrligheden.
Netop det rent tekniske, selve bindet til at opsamle menstruationsblodet, illustrerer måske allerbedst den udvikling, holdningen til kvindens biologi har gennemgået i det trekvarte århundrede, bogen favner.
Fra at være gamle klude eller noget, man sneg til til købmanden efter og hjembragte omhyggeligt indpakket i brunt papir. Som blev holdt fast af sindrige snore- eller bæltesystemer og alligevel altid lod sin bærer svæve i skræk og rædsel for, at bindet gled af og udstillede en skammelig rød plet. Til nutidens sofistikerede, næsten papirtynde bind med og uden vinger, ekstra sugekraft og supertør overflade, der skamløst byder sig til hyldemeter efter hyldemeter i enhver velassorteret kiosk eller dagligvarebutik.

Til bogens illustrationer
Til anmeldelser
Til indholdsfortegnelse